Julesanger

Da jeg vokste opp  ble det ikke spilt julemusikk noe sted før lillejulaften. Unntaket var ved tenning av julegranen 1.søndag i advent. I våre dager er det nesten konkurranse i være først.  Jeg synes det faktisk er underlig å gjøre innkjøp til de religiøse julesangene uansett tidspunkt, men å høre O helga natt mens jeg handler matvarer tidlig i desember synes jeg er absurd.

Noen av julesangene er fra slutten av middelalderen og er blitt oversatt til norsk fra latin, engelsk eller tysk. Andre er skrevet av norske forfattere. Julesangene synges i første rekke ved gudstjenester i julen og når familiene går rundt juletreet julaften. Mange av dem har et religiøst innhold og handler i første rekke om barnet som ble født. 

For meg som betrakter julen som en flott fest midt på vinteren og som ikke legger noen religiøse aspekter i feiringen kan en del av julesangene bli litt i meste laget. Noen veldig gamle sangleker som  Så går vi rundt om en enerbærbusk og Reven rasker over isen er blitt bevart parallelt med de kristne sangene. Å jul med din glede ble skrevet av Gustava Kielland på 1880-tallet og er også bygd opp som en sanglek. Det er Margrethe Munthe som skrev teksten  På låven sitter nissen og brukte en tysk reinlender som melodi. 

Human Etisk forbund har samlet livssynsnøytrale sanger som passer i julen i ei bok: Når nettene blir lange. De har også samlet forslag til livssynsnøytrale førjuleaktiviteter og juleavslutninger for skolene.
For noen år siden fant jeg på nettsiden til HEF en helt ukjent sang for meg: En juletrall her i et amatøropptak fra Youtube.

Mye julemusikk fra utlandet, spesielt USA, er blitt oversatt til norsk. Som disse
Jeg så mamma kysse nissen, Bjelleklang, Rudolf er rød på nesen, Snømannen Kalle (Frosty the snowman) og Julenissen kommer i kveld ( Santa Claus is coming to town)


Hej tomtegubbar er svensk og fra begynnelsen av 1800-tallet.

Flere av sangene fra juleforestillingen PuttiPluttiPott synges til jul som Spikke, sage, lime, banke


Eivind Skeie har skrevet flotte Vi pynter oss til fest som ble brukt i Portveien.

For mange starter julen når de hører Rolf Just Nilsen synge Julekveld i skogen



Helt til sist en annen tekst til melodien Glade jul

Julefest.
Melodi:Glade jul
Tekst: Hans Østerholt.
Fra Arbeiderpartiets sangbok 1900

Julefest, glade gjest,
bringer liv når det trenges mest,
lys i vinterens mørke tid,
håp i livskampens mørke strid,
:/håp om en stigende sol/:

Juletre stråler fred
inn i hjemmene, lokker med
små og store i lystig dans
til en levende lovsang-krans
:/rundt om ditt seiers-symbol/:

Juledans, styrk vår sans
for det gode, så vi en krans
fletter av menneskekjærlig dåd,
inn i vårt liv som en gylden tråd,
:/avryster alt slaveri/:

Juleord: Fred på jord!
skal vi juble i syd og nord,
smykke et himmelhøit juletre,
hvor all verden skal danse med:
:/brorskapets livsharmoni/: